Se schimbă regulile pentru obținerea buletinelor în România. Ce vei fi obligat să faci, din 10 iunie

de: Ana Anițoiu
09 06. 2023

Regulile pentru obținerea buletinelor în România se schimbă, după ce va intra în vigoare, sâmbătă, 10 iunie, o nouă lege referitoare la evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Care sunt noile reguli pentru obținerea buletinelor

Legea 162/2023 vizează modificarea OUG 97/2005 referitoare la evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Conform noilor reguli, nu se mai pot înregistra la aceeași adresă mai mult de zece persoane, nici cu domiciliul, nici cu reședința.

De asemenea, românii care găzduiesc persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc de fapt sunt obligați, mai nou, să meargă împreună cu acestea la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a le lua în spațiu.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, n.r.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”, arată ordonanța.

Ce excepții sunt admise

Limita de zece persoane nu se aplică în cazul deținătorului imobilului de la respectiva adresă și membrilor familiei extinse. Prin „familie extinsă” se înțelege: titularul dreptului locativ, soțul sau soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului sau soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea, până la veri primari.

Aceste excepții se aplică și în privința prevederii conform căreia nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.

O altă excepție de la regulă se referă la persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic. Acestea nu sunt obligate să se prezinte la evidența persoanelor pentru primirea în spațiu, dacă locuiesc efectiv la o altă adresă decât cea din buletin, timp de 15 zile.